Huisdieren ABC

HOME/Hond – loopt mank

Mijn hond loopt mank

Als je hond mank loopt betekent dit dat hij of zij pijn heeft aan één van de poten. Door mank te gaan lopen ontziet je hond de zere poot en kan hij/zij zich toch voortbewegen zonder al te veel pijn. Het is belangrijk om de oorzaak van het manken te achterhalen en te behandelen. Zo kan je maatje zich zo snel mogelijk weer goed en zonder pijn voortbewegen.

Wat is de oorzaak?
Misschien heb je zelf al een idee wat de oorzaak van de kreupelheid is. Je hond is bijvoorbeeld tijdens het spelen met zijn poot in een kuil blijven haken, tussen de deur gekomen of gestoken door een insect. Als je dit als eigenaar gezien hebt, heb je al een belangrijk inzicht in de mogelijke oorzaak van de pijn bij je hond. Soms loopt je hond mank zonder dat je enig idee van de oorzaak hebt. Plots of juist heel geleidelijk aan ontziet hij of zij één van de poten terwijl je hiervoor nooit iets aan je huisdier gemerkt hebt.

De uiteindelijke oorzaak van het mank lopen kan variëren van een doorn in een zoolkussen tot een kneuzing of verrekking tot een botbreuk tot een heup of elleboog uit de kom. Ook artrose, een gescheurde kruisband of patella luxatie kan de oorzaak voor het mank lopen zijn.

Wanneer naar de dierenarts?
Zoals aangegeven is mank lopen een uiting van pijn. Als je hond direct na een verstapping een aantal passen mank loopt, maar zich daarna hersteld dan is er geen reden om naar de dierenarts te gaan. Als de kreupelheid echter aanhoudt is het wel verstandig je hond te laten onderzoeken. Dit kan namelijk betekenen dat er iets mis is met één van de poten van je hond.

Wat kan er aan gedaan worden?
De dierenarts zal je altijd vragen of je zelf een idee hebt van de oorzaak van de kreupelheid. Heeft je hond hard gerend of gek gespeeld? Als jij als eigenaar iets kunt vertellen over de mogelijke oorzaak kan dit de dierenarts helpen om te bepalen wat er aan de hand kan zijn.

Vervolgens zal de dierenarts je hond uitgebreid onderzoeken. Tijdens het orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van je hond bewogen en goed nagevoeld. Soms is aanvullend onderzoek nodig, in de meeste gevallen zal dit het maken van een röntgenfoto zijn. Op een röntgenfoto kan de dierenarts de botstructuren in beeld brengen en een mogelijke breuk zien. In een heel enkel geval is een CT-scan nodig om te bepalen waar je hond last van heeft. Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je hond mank loopt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is. Soms is het probleem met rust en pijnstilling te verhelpen, soms zijn ingrijpendere behandelingen zoals een operatie nodig om je hond weer goed en pijnloos te laten lopen.
Onze Service