Huisdieren ABC

HOME/HUISDIEREN ABC – Kat

Help! mijn kat ...

Iets opgemerkt bij je maatje maar weet je niet wat het is? Of merk je dat je kat ergens last van heeft, maar vraag je je af of je hier iets mee moet? In ons HuisdierenABC lees je wat de meest voorkomende klachten bij katten kunnen betekenen en wat je hier mee moet.

KOP/GEBIT

oren, gebitsproblemen, slecht eten

Katten kunnen last hebben van de oren. De oorzaak is vaak oormijt, maar ook een bacteriële infectie of gisten kunnen een rol spelen. Daarnaast kan er sprake zijn van iets wat niet in het oor thuishoort, denk bijvoorbeeld aan een grasaar.

Een niet al te frisse lucht uit de bek van je kat kan meerdere oorzaken hebben. Een aantal ervan kunnen erg pijnlijk en vervelend zijn voor je kat en hebben behandeling nodig.

Niet of slecht eten kan tal van oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen variëren van een vrij onschuldig maagdarmvirusje tot een serieus onderliggend probleem als nier- of leverfalen.
Niet eten is erg gevaarlijk voor katten, ze krijgen snel last van leververvetting en worden dan erg ziek. Een snelle behandeling is noodzakelijk.

POTEN

mank lopen, minder bewegen,, (te) lange nagels

Als je kat mank loopt betekent dit dat hij/zij pijn heeft aan één van de poten. Soms kun je het even aankijken, soms moet je kat behandeld worden. Dit kan variëren van een pijnstiller, tot het maken van röntgenfoto's tot zelfs het uitvoeren van een orthopedische operatie.

Te lange nagels zijn vervelend voor je kat. Je kunt de nagels van je kat dan knippen. De duimnagels moeten soms vaker geknipt worden, omdat deze minder slijten tijdens het spelen en klimmen

Beweegt je (oudere) kat een stuk minder dan vroeger? Ligt hij of zij bijna de hele dag te slapen?
Dit kan wijzen op arthrose,
een pijnlijke aandoening die regelmatig voorkomt bij de wat oudere kat maar helaas vaak niet herkend wordt.

MAAGDARMSTELSEL

diarree, obstipatie, wormen, braken, afvallen

Diarree is een vervelend probleem voor zowel eigenaar als kat. De oorzaak kan een simpel maagdarmvirusje zijn, maar er kunnen ook parasieten of zelfs ernstigere onderliggende maagdarmproblemen aan ten grondslag liggen. Als de diarree lang aanhoudt of als je kat ziek is, is behandeling noodzakelijk.

Zit je kat steeds te persen maar komt er niets? Dan kan het zijn dat je kat geobstipeerd is of niet meer kan plassen. Dit kan (levens)gevaarlijk zijn en heeft vaak snel behandeling nodig!

Wormenbesmetting komen veel vaker voor dan je denkt, maar zijn niet altijd zichtbaar voor ons. Goed ontwormen is nodig om de gezondheid van je kat,
jezelf en je gezin te waarborgen.

Afvallen is over het algemeen niet normaal, ook niet als je kat ouder wordt. Meestal is een onderliggend probleem de oorzaak van het afvallen en is verder onderzoek nodig om te achterhalen wat er aan de hand is. De behandeling wordt hier vervolgens op afgestemd.

Braken komt regelmatig voor en hoeft niet altijd te betekenen dat je kat ook echt ziek is. Toch kan braken een serieus teken zijn dat je kat iets mankeert.
Je kat heeft een behandeling nodig als het braken lang aanhoudt of als je kat naast het braken ook ziek is.

Schuurt je kat met zijn of haarkont over de grond? En doet hij/zij dit steeds vaker? Mogelijk heeft je kat dan last van een wormbesmetting of de anaalklieren.

BLAAS/GESLACHT

uitvloeiing vulva/penis, castratie/sterilisatie, plasklachten

Bloedverlies uit de vulva van een niet gesteriliseerde poes kan wijzen op een baarmoederontsteking.
Hier kan je kat erg ziek van worden en snel ingrijpen is dan ook noodzakelijk. Symptomen die op een baarmoederontsteking kunnen wijzen zijn sloomheid, veel drinken, veel plassen en braken.

Castratie en sterilisatie zijn de meest uitgevoerde operaties binnen een dierenartsenpraktijk. Het is belangrijk om bij beide operaties een weloverwogen beslissing te maken in het belang van je huisdier.
Wij helpen je graag bij het maken van een juiste beslissing.

Plots in huis gaan plassen kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is dit prima behandelbaar maar voor de behandeling is het wel belangrijk de precieze oorzaak te achterhalen.

Als je kat plots veel kleine plasjes doet kan dit duiden op een blaasontsteking. Een blaasontsteking kan erg vervelend zijn voor je kat en indien niet behandeld tot meer problemen leiden.
Een goede diagnose en snelle behandeling zijn gewenst in het belang van je kat.

Veel drinken en veel plassen is een symptoom dat serieus genomen moet worden. In veel gevallen is het een aanwijzing voor een serieus onderliggend probleem, zoals nierproblemen, suikerziekte of een overactieve schildklier.
Als je kat (plots) veel drinkt en veel plast wacht dan niet te lang met naar de dierenarts gaan.

Zit je kat veel te persen maar komt er niets? Mogelijk zit je kat dan verstopt. Deze verstopping is levensgevaarlijk en moet zo snel mogelijk verholpen worden om verder schade (aan o.a. nieren) te voorkomen!

Als je kat plots bloed bij de urine heeft kan dit duiden op een blaasontsteking, maar ook op bijvoorbeeld blaasstenen, blaastumoren en andere (ernstige) aandoeningen. Indien de oorzaak niet aangepakt wordt kan dit tot meer problemen leiden.
Een goede diagnose en snelle behandeling zijn gewenst in het belang van je kat.

HUID

jeukklachten, haarverlies, bultjes, vlooien en teken

Jeukklachten komen helaas regelmatig voor bij de kat. De oorzaken kunnen erg divers zijn en zijn niet altijd makkelijk te vinden.
Om de jeuk goed aan te kunnen pakken is vaak verder onderzoek noodzakelijk. Het doel is om met de juiste medicatie je huisdier zo snel mogelijk klachtenvrij te krijgen.

Veel haar verliezen is over het algemeen een onschuldig fenomeen, dat onderdeel is van de rui. Soms kan het haarverlies zich echter concentreren op de bepaalde plekken, zie je dat de vachtstructuur van je kat verandert of dat er ook sprake is van jeuk. In dat geval kan verder onderzoek verstandig zijn.

Bultjes en knobbeltjes komen regelmatig voor. Ze kunnen variëren van een heel onschuldig wratje tot een akelige tumor. Het aanprikken van het bultje leidt in de meeste gevallen tot een diagnose. De behandeling is vervolgens helemaal afhankelijk van het type bultje.

Vlooien zijn zowel voor je kat als voor jezelf een vervelende bron van irritatie en overlast. Wist je dat het overgrote deel van de vlooien niet eens op je kat, maar in de omgeving zit? Bijvoorbeeld in de mand waar hij/zij vaak ligt, maar ook op de bank en in het kleed.
Om een vlooienplaag te voorkomen is het belangrijk om je kat regelmatig te ontvlooien met een goed werkend product.

Teken zijn nare parasieten die ziekten over kunnen brengen of, bij een heftige besmetting, bloedarmoede kunnen veroorzaken.
Het is dus belangrijk om je kat hier preventief tegen te beschermen.

HART

HART/LONGEN

Als de dierenarts een hartruis gehoord heeft bij je huisdier, wil je graag weten wat dit inhoudt voor jou en je maatje. Lees hier wat een hartruis precies is en wat het betekent.

Als je kat plots flink gaat niezen en ziek is, kan dit wijzen op niesziekte maar ook duiden op een onderliggende probleem. Het is dan ook belangrijk om het verschil te maken tussen niezen en hoesten. Goede diagnostiek is belangrijk om je kat de juiste behandeling te geven.

Onze Service