Huisdieren ABC

HOME/Kat – last van wormen

Mijn kat heeft last van wormen

Wormen komen heel vaak voor bij de kat, ook al zie je dit lang niet altijd. Ze kunnen niet alleen behoorlijk vervelend zijn voor je kat, maar ook wij mensen kunnen via ons huisdier besmet raken. Met name voor kinderen kunnen wormen schadelijk zijn. Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat jij je kat regelmatig goed behandeld tegen wormen.

Hoe krijgt mijn kat wormen?
Eitjes van spoelwormen kunnen overal liggen. Bijvoorbeeld op straat of in de tuin. Deze eitjes komen terecht op pootjes, vacht of neus en zodra je kat zichzelf wast komen de wormeitjes binnen via het maagdarmkanaal. Zelfs als je kat niet buiten komt kun je als eigenaar wormeitjes onder je schoen mee naar binnen nemen.

De ingeslikte wormeitjes ontwikkelen zich in het maagdarmkanaal tot larven. Bij volwassen katten ontwikkelen de larfjes meestal niet verder en gaan over in een rusttoestand in weefsels en lichaam. Als een kat drachtig wordt ‘ontwaken’ de larfjes uit hun rustfase en trekken naar de melkklieren. Kittens krijgen op deze manier via de moedermelk wormeitjes binnen. Als de kittens wat ouder zijn worden de wormlarfjes volwassen in hun darmen. Deze volwassen spoelwormen leggen tot wel 200.000 eitjes per dag en besmetten op hun  beurt de omgeving en andere soortgenoten.

Daarnaast kunnen zowel spoel- als lintwormeitjes opgenomen worden door het opeten van prooidieren. Als je kat een echte jager is en regelmatig bijvoorbeeld muizen, vogels of andere kleine dieren eet kan hij/zij op deze manier extra snel een worminfectie oplopen.

Hoe merk ik of mijn kat wormen heeft?
Bij volwassen katten merk je meestal niets van een spoelworminfectie. Pas als de besmetting erg heftig is kun je wormen terugvinden in de ontlasting of het braaksel. Soms zie je diarree of vermageren. Kittens hebben eerder last van een spoelworminfectie. Zo kunnen ze er flinke diarree van krijgen, achterblijven in de groei of je ziet een opgezette buik. Bij een lintworminfectie kun je bewegende ‘rijstkorrel’ segmenten bij de ontlasting of rondom de anus zien.

Waarom behandelen?
Ook al zie je lange tijd niets aan je kat, onbehandelde worminfecties kunnen toch gezondheidsproblemen veroorzaken bij je huisdier. Bij de mens kunnen de larfjes ontstekingen in het lichaam veroorzaken, de symptomen hiervan zijn te vergelijken met griep. Bepaalde organen, zoals lever en ogen, kunnen zelfs aangetast worden. Kinderen zijn extra bevattelijk voor worminfecties. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat er een relatie bestaat tussen astma bij kinderen en spoelworminfecties.

Hoe behandel ik mijn kat tegen wormen?
Je kunt je kat tegen wormen behandelen door hem een ontwormingsmiddel te geven. Dit kunnen tabletten of pipetjes in de nek zijn. Met name voor katten waarbij pillen ingeven erg lastig is kunnen de pipetjes een uitkomst bieden. Bij kittens gaat de voorkeur meestal uit naar een pasta.

Een volwassen kat moet gemiddeld 4x per jaar ontwormd worden. Ook als je geen wormen ziet bij je kat. Op deze manier bestrijd je de wormen voor ze problemen op gaan leveren en hou je de infectiedruk voor je kat, jezelf en je gezin zo laag mogelijk. Soms is het nodig om minder vaak of vaker dan 4x per jaar te ontwormen, bijvoorbeeld als je kat nooit buiten komt of juist een echte jager is.

Kittens moeten veel vaker ontwormd worden omdat zij via de moedermelk besmet zijn geraakt met wormen. Kittens moeten op 3, 5 en 7 weken ontwormd worden. Daarna moeten ze nog maandelijks ontwormd worden tot ze een halfjaar oud zijn. Als ze een half jaar oud zijn geldt het normale ontwormingsadvies voor volwassen katten.

Let altijd goed op of het middel dat je voor je kat gebruikt wel de juiste wormsoorten meepakt. Vraag jij je af of je wel het juiste middel gebruikt of hoe vaak jouw kat het best ontwormd kan worden? Neem dan contact op met de praktijk. Onze assistentes helpen je graag met een ontwormingsadvies op maat voor jouw kat.
Onze Service