Huisdieren ABC

HOME/Kat – eet slecht

Mijn kat eet slecht

Het kan voorkomen dat je kat niet of nauwelijks wil eten. Natuurlijk vraag je jezelf als eigenaar dan af wat er aan de hand kan zijn en wat je hier aan kunt doen.

Wat kan er aan de hand zijn?
Niet willen eten kan veel verschillende oorzaken hebben, dit kan variëren van nierproblemen tot koorts tot een maagdarmvirus, tot hartproblemen of het hebben van een slecht gebit. Vrijwel iedere aandoening kan er op enig moment voor zorgen dat je kat zich zo ziek voelt dat hij/zij niet meer wil eten.

Wanneer moet ik langskomen?
Als je kat plotseling niet meer wil eten is het belangrijk om te kijken of je kat, behalve het niet willen eten, ook ziek is. Gedraagt je kat zich anders, is hij/zij slomer dan normaal of is er sprake van braken en/of diarree? Of zie je andere dingen zoals veel drinken en/of plassen, een opgeblazen buik of lijkt je kat benauwd? Dan is verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Als je kat verder levendig en fit is, maar alleen kortstondig niet wil eten dan is er vaak geen directe aanleiding om op consult te komen. Het is best mogelijk dat je kat de volgende dag gewoon weer wil eten. Ook kun je proberen een andere voeding aan te bieden, katten kunnen bijzonder kieskeurig zijn met eten.

Maar als je kat langer dan 1 dag niet wil eten moet je altijd contact opnemen met een dierenarts! Katten die langer dan 1 dag niet eten breken hun vetreserves af. Een kattenlever kan dit niet goed verwerken en je kat krijg leververvetting waardoor hij/zij misselijk wordt. Door de misselijkheid zal je kat helemaal niet meer willen eten en ontstaat een vicieuze cirkel. Je kat heeft een behandeling nodig om deze cirkel te doorbreken en weer beter te worden.

Mocht je kat langere tijd slecht willen eten en/of hij valt af dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. Als je twijfelt of het verstandig is om je kat te laten onderzoeken mag je ons altijd bellen voor overleg.

Mijn kitten wil niet eten
Bovenstaand is beschreven wanneer je wel of niet naar de dierenarts moet als je kat niet meer wil eten. Deze tekst geldt zeker voor kittens. Een kitten is nog in de groei en heeft zijn/haar voedingsstoffen echt dagelijks nodig. Dus mocht je een kitten hebben die niet (goed) wil eten neem dan contact met ons op.

Hoe kom je er achter wat de precieze oorzaak is?
Er zijn veel verschillende oorzaken voor het niet willen eten, maar hoe kom je er dan achter wat jouw kat precies mankeert? De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je kat, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. Aan de hand van wat de dierenarts vindt bij jouw huisdier kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een buikecho zijn.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het niet willen eten. Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je kat niet wil eten zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.
Onze Service