Huisdieren ABC

HOME/Kat – lijkt te moeten plassen maar er komt niets

Mijn kat lijkt te moeten plassen maar er komt niets

Zit je kat te persen maar komt er nauwelijks tot geen urine? Dan is het mogelijk dat de plasbuis van je kat verstopt is. Een verstopping komt regelmatig voor, met name bij katers, en is altijd een spoedgeval!

Het is heel belangrijk om het onderscheid te maken tussen (vaak) een klein beetje plassen en helemaal niet meer kunnen plassen. Als je kat perst maar er komt helemaal geen urine meer dan moet je huisdier zo snel mogelijk behandeld worden door een dierenarts. Een onbehandelde verstopping kan tot onherstelbare schade en zelfs tot de dood leiden.

De plasbuis van je kat kan verstopt raken door bijvoorbeeld blaasgruis, een blaassteentje, bloedstolsels, klontertje ontstekingscellen of zelfs een tumor. Een kater heeft een veel groter risico om verstopt te raken dan een poes, omdat zijn plasbuis een stuk nauwer is.

Als je kat zijn urine niet kwijt kan raakt de blaas snel overvol. De nieren, die afvalstoffen via de urine uit het lichaam afvoeren, kunnen deze afvalstoffen niet meer kwijt. Je kat vergiftigt zichzelf en wordt snel doodziek. De schade aan de nieren als gevolg hiervan is onherstelbaar. Als de plasbuis van je kat te lang verstopt zit, raken de nieren zo beschadigd en komen er zoveel afvalstoffen in het lichaam dat dit uiteindelijk leidt tot de dood.

Naast het blijven persen met weinig tot geen urine als gevolg kun je zien dat je kat:
    - Erg onrustig is
    - Veel aan zijn penis likt
    - Pijnlijk is bij oppakken/aanraken in de buik
    - Veel miauwt

  • In een later stadium: sloom, geen eetlust, braken, versnelde ademhaling. In dit stadium is je kat al heel erg ziek, neem in dat geval direct contact op met een dierenarts!

Twijfel je of je kat mogelijk niet meer kan plassen, neem dan altijd contact op met een dierenarts. Hij of zij kan je helpen om te bepalen of jouw huisdier verdere behandeling nodig heeft.
 
Onze Service