Huisdieren ABC

HOME/Hond – obstipatie

Mijn hond heeft last van obstipatie

Er is sprake van obstipatie als je hond wel wil poepen, maar het moeizaam of zelfs helemaal niet meer gaat. Vaak is de ontlasting erg hard en droog of afgeplat. Soms moet de hond zo hard persen dat hij of zij een randje slijmvlies mee naar buiten perst.

Wat is de oorzaak?
De oorzaak van obstipatie bij honden kan erg divers zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Hernia perinealis; hierbij is er sprake van een breuk bij de anus, een dergelijke hernia zorgt voor pijn en ongemak maar kan operatief hersteld worden.
- Vernauwingen in de darm; bepaalde tumoren of poliepen of andere vernauwingen in de darm kunnen leiden tot verstopping.
- Prostaatproblemen; bij oudere niet gecastreerde reuen kan de prostaat sterk vergroten. De vergrootte prostaat drukt de darm gedeeltelijk dicht waardoor de ontlasting moelijker naar buiten kan en vaak afgeplat van vorm is.
- Daarnaast zijn er veel zeldzame voorkomende oorzaken, denk hierbij aan bekkenvernauwing, zenuwbeschadigingen, uitdroging, rug/staartpijn et cetera. Als je hond iets geks (bijvoorbeeld stuk speelgoed/kleding/tak/steen) opeet kan dit vastlopen in het maagdarmkanaal. Meestal loopt dit echter vast in de dunne darm en geeft dan in eerste instantie braakklachten.

Tot slot kun je een verhoogde persdrang zien bij honden die diarree en een geïrriteerde dikke darm hebben. Omdat deze honden diarree hebben en vaak al veel ontlasting hebben gehad zie je hier op een gegeven moment ook veel persen terwijl er geen ontlasting (meer) komt.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je hond last heeft van obstipatieklachten of perst terwijl er helemaal geen ontlasting meer komt, neem dan altijd contact met ons op! De oorzaken van obstipatie zijn heel divers maar een aantal ervan zijn heel serieus en soms is direct en zo snel mogelijk ingrijpen noodzakelijk. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval wanneer je hond iets geks opgegeten heeft wat misschien vastzit in het maagdarmkanaal.

Ook kan het voorkomen dat je hond in werkelijkheid op urine perst, in plaats van op ontlasting. Met name in het geval van een teefje is dit onderscheid soms moeilijk te maken. Let dus op of je hond wel normaal plast als je obstipatie vermoedt.
Onze Service